Як почистити барабан пральної машини від накипу?

- 23 вересня, 2020

Якщо ви хочете, щоб ваша пральна машина прослужила довгі роки, радуючи вас якістю прання і безпроблемною роботою, приділіть увагу двом найважливішим речам - правильній експлуатації відповідно до вимог інструкції і регулярному догляду. На жаль, не всі відразу замислюються над тим, що барабан потребує теж особливої турботи та чищення, адже в нього завантажують брудну білизну, він контактує з уже нечистою водою, отже, з часом забруднюється сам і тягне за собою проблеми для самої техніки, що може викликати передчасний ремонт пральної машини. Дотримання простих правил догляду, що не вимагають до того ж дорогих фінансових витрат, допоможуть вам в цьому.

Забруднення барабана і чому в ньому з'являється накип?

Перш ніж розглядати варіанти чистки барабана, виділимо головні причини його забруднення та утворення накипу. Барабан постійно контактує з різними за хімічним складом видами бруду від забрудненої білизни (це може бути пил, жир, мазут), сторонніми предметами, в нього нерідко потрапляють частинки глини, піску. Незважаючи на прання і подальше полоскання холодною водою, бруд осідає на його поверхні, отворах для водяного відводу, а також інших елементах водовідвідної системи.

Безпосередньо накипом називають затверділі відкладення солей, а також різних домішок і мінералів, що потрапили в техніку з неякісною, жорсткою водою. Відкладаються вони на поверхні всіх внутрішніх елементів (від барабана до ТЕНу, що призводить до підвищення інтенсивності роботи нагрівача та як наслідок - прискореного виходу з ладу). У забрудненій великою кількістю домішок воді при нагріванні прискорюються різні хімічні реакції, відбувається розпад ряду сполук з виділенням вуглекислого газу і випаданням нерозчинного осаду. Саме він перетворюється в наліт, званий «накип». Його небезпечні наслідки полягають:

·в перешкоджанні нагріванню води;

·в інтенсивній експлуатації нагрівального елементу з наступним несвоєчасним виходом його з ладу;

·в підвищеній витраті електроенергії.

Наліт і осілі забруднення створюють прекрасне середовище для розмноження бактерій, цвілі, що призводить також до неприємного запаху всередині машини і відсутності свіжості у випраної білизни. Все це потрібно видалити чищенням.

Чим чистять «пралку» від накипу?

чистка пральної машини від накипу

Почистити барабан пральної машини можна вручну або в автоматичному режимі. У будь-якому випадку потрібні будуть певні засоби для чищення:

·професійні (їх можна купити в будь-якому магазині, що продає побутову хімію);

·«народні» (ті, які завжди є в будь-якому будинку і коштують в рази дешевше, ніж спеціальна побутова хімія).

Професійні засоби догляду

Самий розрекламований у нас - це «Calgon». Але не зовсім вірно називати його засобом чищення, він не розчиняє наліт, а скоріше – це профілактичної дії. «Calgon» призначений для пом'якшення води за рахунок основного компонента - трифосфату натрію з содою.

Безпосередньо для чищення підходить німецький засіб - «Frisch activ». Коштує він дорого, але при цьому відрізняється:

·простотою користування;

·високою ефективністю;

·економічними витратами;

·безпекою для техніки;

·приємним запахом.

Щоб за допомогою «Frisch activ» очистити барабан від накипу, потрібно:

·налити в бак половину ковпачка;

·додати в дозатор ще одну половину ковпачка;

·запустити «вхолосту» прання бажано при максимальній температурі;

·поставити програму на паузу перед полосканням (це дасть можливість краще відмокнути затверділим відкладенням);

·зробити запуск полоскання.

«Народні» способи очищення нальоту

З народних способів найвідомішим в боротьбі з накипом є чистка за допомогою лимонної кислоти. Вона здатна розчинити наліт, жир і цвіль, при цьому практично не шкідлива для техніки. Крім барабана лимонна кислота допоможе очистити поверхні інших елементів зливної системи. Ще одна перевага - цінова доступність.

Щоб провести очищення, необхідно:

·всипати в дозатор для порошку від 100 до 200 г лимонної кислоти;

·виставити машину на повний цикл прання (для режиму «Бавовна» на максимальній температурі);

·запустити прання.

Недолік - невисока ефективність при запущених проблемах (якщо профілактична чистка не проводилася багато років).

Більш ефективною вважається комбінована чистка лимонною кислотою і хлоркою. Робиться все точно так, як описано вище, але безпосередньо в барабан перед процедурою вливають 1 склянку хлорки (рідкого відбілювача «Білизна»). Недоліками вважаються специфічний запах і те, що не можна проводити таку очистку часто (оптимально - раз на півроку).

Засоби для профілактики та недопущення утворення накипу

Як показує життєва практика, будь-яку проблему легше попередити, ніж потім усувати. Це стосується і накипу, що утворюється в пральній машині. В якості профілактики слід використовувати при кожному пранні білизни засоби, склад яких пом'якшують воду.

1.  Оцет. Це для тих, кого цікавить самий бюджетний варіант. Потрібно взяти 9% оцет, залити 50 мл в відсік для полоскання, потім запустити машину на режим прання з температурою від 60 градусів.

2.  Професійний засіб «Calgon». Він здатен прекрасно впоратися із завданням пом'якшення жорсткості води і запобігти утворенню накипу на барабані та внутрішніх деталях.

Практичні рекомендації по догляду за пральною машиною

чистка тена пральної машини від накипу

Наліт на барабані і інших деталях пральної машини, а також всілякі забруднення - це те, що завдає шкоди людині (як для здоров'я через бруд і скупчення бактерій, так і в фінансовому плані, адже машина споживає більше електроенергії та швидше виходять з ладу її елементи). Тому є кілька простих рекомендацій, здатних попередити всі негативні впливи/наслідки:

·після кожного прання слід дати машинці висохнути, для чого залишають відкритим порошкоприймач і не закривають люк;

·обов'язково потрібно протирати від вологи і бруду манжету;

·використовувати порошок згідно норми, не варто засипати його занадто багато;

·для прання слід вибирати тільки ті пральні порошки, на яких стоїть позначка «автомат»;

·регулярно проводити профілактичну чистку барабана від накипу (разом з нею очищенню і догляду будуть піддаватися всі внутрішні елементи зливної системи).

Як бачите, нічого складного в тому, як очистити пральну машину від накипу немає, і якщо робити це періодично, є шанс значно продовжити «життя» техніки.


Коментарі ()

    Зміст: