ТОП-5 причин, чому холодильна камера не охолоджує

- 17 травня, 2021

Пряме та першочергове завдання побутового холодильника – зберігати наші продукти в свіжому стані при оптимальній для них температурі. Як правило, оптимальною є низька температура, не кімнатна. Таким чином в холодильнику генерується холод, а подекуди (в морозильній камері) мороз. Таке властиво холодильнику, який працює правильно, без збоїв. Але, що буде, якщо морозильна камера продовжує працювати, а холодильне відділення не виробляє холоду? До речі буває і таке, що морозилка не хоче охолоджувати, про це можна дізнатись в нашій статті - Чому не морозить морозилка холодильника.

Таким чином, продукти для тривалого зберігання знаходяться у безпеці, а все що знаходиться в холодильній камері може зіпсуватися. Цього не можна допустити, тому необхідно якомога скоріше дізнатися причину неправильної роботи пристрою, та провести ремонт холодильника.

Зазвичай, для ремонту холодильника необхідні специфічні інструменти, які не часто зустрічаються в домашньому господарстві. Тому краще для проведення ремонту запросити спеціаліста з сервісного центру.

Зависока температура у кімнаті, або зношений ущільнювач 

Будь-яка побутова техніка має використовуватися згідно вимог виробника. Лише таким чином може бути гарантована правильна робота приладу. Не є виключенням й побутовий холодильник будь-якого бренду та виробництва. Так, в інструкції використання приладу можна знайти інформацію відносно рекомендованої температури, при якій може працювати холодильник. При цьому вказані не лише мінімальні значення, а й максимальні.

пошкоджений ущільнювач холодильника

Таким чином, якщо холодильник використовується за надто високої температури в приміщенні, його правильна робота не гарантується. Нерідко трапляється так, що під час активного приготування на плиті, температура на кухні підіймається. Якщо одночасно з цим у морозильному відділені виставлена максимально низька температура, потужності компресора може не вистачити на охолодження обох камер, холодильне відділення не буде охолоджувати.

Ремонт холодильника в такому випадку не потрібен, достатньо збільшити температуру в морозилці до -17°С, а в холодильнику встановити середню температуру +5°С. Як тільки температура на кухні нормалізується, холодильник знову почне працювати нормально.

Висока температура в холодильному відділені також може бути результатом потрапляння в неї теплого повітря ззовні. Так трапляється коли ми забуваємо щільно закрити дверцята, або ущільнювач на дверях холодильника зношений. В першому випадку достатньо закрити дверцята й нормальна робота холодильника відновиться. У другому випадку, необхідно придбати новій ущільнювач, та замінити старий зношений.

Процедура заміни ущільнювача, як правило, не складна. Провести заміну можна без втручання майстрів.

Не працює вентилятор 

не працює вентилятор холодильника

Несправність з непрацюючим вентилятором більш характерна для холодильників з системою No Frost. Вентилятор в цій системі відповідає за розповсюдження охолодженого повітря по холодильнику. Відповідно, якщо за якоїсь причини він не працює, то охолоджене повітря не буде потрапляти до холодильної камери, температура там не буде опускатися до заданих параметрів.

Якщо вентилятор не працює, це можна почути, адже не буде характерного звуку при включеному холодильнику. Якщо холодильник знаходиться в експлуатації тривалий час, то вентилятор або його мотор могли зноситися, в такому випадку необхідна заміна на новий.

Також вентилятор міг покритися льодом, але це результат іншої поломки – несправності ТЕНа відтаювання. Можна спробувати розморозити холодильник протягом декількох годин. Можливо це виправить ситуацію й вентилятор знову почне працювати, але якщо ТЕН відтаювання несправний, проблема дуже скоро повториться.

Якщо навіть після розморожування вентилятор не працює, це означає, що його мотор згорів, а холодильне відділення не почне нормально функціонувати допоки вентилятор не буде замінений на новий. Подекуди можливо замінити лише мотор вентилятора, якщо вдасться придбати необхідний.

Варто зазначити, що передвісником замерзання вентилятора може стати сторонній шум, коли льоду довкола вентилятора стає багато, і він чіпляється за нього. Як тільки відчуваються такі ознаки, необхідно проводити ремонт холодильника, та замінити ТЕН відтаювання. Для цього краще запросити досвідченого майстра.

Не працює нагрівач системи відтаювання 

не працює тен оттайки холодильника

На сьогодні дуже популярні холодильники із системою No Frost. Здобути свою популярність вони змогли завдяки багатьом факторам, головний з яких той, що холодильники No Frost не потрібно розморожувати. Відбувається це завдяки системі відтаювання, яка знаходиться в конструкції сучасних холодильників. Але це не означає, що льоду або інію не буде взагалі.

Насправді навіть у холодильниках із «сухим» заморожуванням лід та іній є, але вони своєчасно та автоматично перетворюються на вологу, та через дренаж відводяться з холодильної та морозильної камер. На вологу лід перетворюється під час підвищення температури поверхні, на якій він є. За підвищення температури поверхні відповідає спеціальний нагрівач, який своїм невеликим теплом розтоплює лід та іній.

Такий процес відбувається в холодильнику повністю функціонуючому та справному. Але якщо відбулася поломка, у морозильній камері багато льоду та шуба зі снігу, це є явищем непрацюючого нагрівача системи відтаювання. Як побічний ефект, лід може розповсюдитись конструкцією холодильника, та заблокувати роботу вентилятора системи No Frost. Він не буде доставляти охолоджене повітря в холодильне відділення і температура в ньому стане вище норми, продукти можуть зіпсуватися.

Тимчасовим рішенням несправності може стати спроба розморозити холодильник. Але ефект від цього буде не надто тривалим, дуже скоро лід та іній знову з’являться у морозильній камері, а робота вентилятора знову заблокується. Найбільш дієвим рішенням у цьому випадку стане повна заміна нагрівача системи відтаювання.

Стався витік фреону 

Фреон в холодильнику є тим каталізатором, завдяки якому в камерах пристрою генерується холодне та навіть морозне повітря. Фреон проходить цілий цикл, під час роботи холодильника, періодично навіть змінює свою форму з рідкого до газоподібного та навпаки. Його кількість в системі має бути відповідною, у противному випадку нормальна робота холодильника виключена.

Якщо за якихось обставин стався витік фреону, то свої властивості к охолодженню може втратити лише холодильна камера або повністю увесь холодильник. Впізнати, що стався витік в домашніх обставинах дуже складно, адже фреон не має ані кольору, ні запаху. Для вимірювання необхідно буде використовувати спеціальні прилади, які неодмінно є у майстра з сервісного центру.

витік фреону холодильника

Основні причини витоку фреону у побутовому холодильнику:

·       Механічне пошкодження контуру охолодження – це нерідко стається, коли ми намагаємося «допомогти» холодильнику як найшвидше розморозитися, встановлюємо у камери каструлі з гарячою водою або відколупуємо лід зі стінок сторонніми предметами. Такі дії неприпустимі, контур охолодження в такому випадку дуже легко пошкодити;

·       Витік через забитий дренаж – якщо дренажна система виявляється забитою брудом и волога не залишає межі холодильника нормальним шляхом, вона може потрапити на контур охолодження, який виготовлений зі сталі. З часом він може ржавіти, на ньому з’являться пошкодження, через які витікатиме фреон;

·       Витік фреону в закритій частині холодильника – нові моделі нерідко виявляються повністю запечатаними. Якщо в таких умовах відбувається витік фреону, то ремонт холодильника в рази складніший та більш трудоємкий.

Якщо майстром було виявлено витік фреону, необхідно провести його дозаправку для подальшої роботи холодильного агрегату. Для цього знадобиться набір спеціальних інструментів та сам фреон відповідної марки. Роботи з дозаправки системи холодильника фреоном краще довірити майстру з сервісного центру.

Не працює терморегулятор холодильної або морозильної камери 

Для того, щоб в холодильнику та морозильній камері встановилася необхідна температура, ми задаємо її на панелі керування пристроєм. Він може бути спільним на обидві камери, або окремим на морозильну й холодильну камери. Контроль за тим, щоб температура в камерах встановлювалася не нижче або не вище, становить терморегулятор. Відповідно, якщо терморегулятор однієї з камер не працює, то холодильна камера може залишитися без охолодження.

Тут є два основних сценарію розвитку подій.

Перший сценарій – це коли виходить з ладу терморегулятор морозильної камери. В такому випадку охолодження відбувається лише в морозильній камері, адже терморегулятор «не розуміє», що температура в морозилці вже достатня і час завершити охолодження.

При такий несправності в морозильній камері надто багато льоду та снігу, а компресор холодильника постійно працює без вимкнення. Побічним явищем таких процесів може стати швидке зношення компресору та його передчасна поломка.

Другий сценарій – виходить з ладу терморегулятор холодильної камери. Таке явище теж може призвести до того, що холодильне відділення буде недостатньо отримувати охолодженого повітря або зовсім його не отримувати. Тут виникає перевернута ситуація, коли терморегулятор «не розуміє», що температура в камері занадто висока і настав час увімкнути систему для охолодження.

Під час такої поломки компресор холодильника вмикається вкрай нечасто, а температура у холодильній камері вища за норму.

Як у першому випадку, так й у другому необхідно замінити несправний терморегулятор на новий, відповідний моделі холодильника.

Підводимо підсумок 

Відсутність охолодження холодильної камери є великою проблемою, яка вимагає миттєвого втручання, адже ризик псування продуктів дуже великий. В більшості випадків, причиною неправильної роботи холодильника є поломка його внутрішніх компонентів, які потребують ремонту або повної заміни.

Основні причини того, що холодильна камера не охолоджує, а морозильне відділення працює:

·       Зависока температура у кімнаті, або зношений ущільнювач – нормальне функціонування холодильника гарантується при кімнатній температурі, не повинно бути жарко. Також в камеру холодильника не має поступати тепле повітря ззовні;

·       Не працює вентилятор – у системі No Frost він доставляє охолоджене повітря в холодильне відділення. Якщо вентилятор згорів, холодильна камера не охолоджується;

·       Не працює нагрівач системи відтаювання – через це з’являється багато льоду, який блокує роботу вентилятора в системі No Frost;

·       Стався витік фреону – без необхідної кількості фреону нормальне функціонування холодильника неможливе, холодильне відділення перестає працювати;

·       Не працює терморегулятор холодильної або морозильної камери – в обох випадках холодильне відділення може перестати нормально функціонувати.


Коментарі ()

    Зміст: