Принцип роботи мікрохвильової печі

- 09 липня, 2021

Принципи роботи мікрохвильової печі - побутового електроприлада для швидкого підігріву і розморожування продуктів, знають далеко не всі її користувачі. Це часто призводить до поломок та, іноді, нещасних випадків. Знаючи досконало побудову пристрою Ви буде попереджені про можливі неполадки і про небезпеку, що підстерігає Вас під час експлуатації. 

В основі роботи побутової техніки покладено принцип мікрохвильового впливу. Завдяки цьому принцип роботи мікрохвильової печі кардинально відрізняється від звичайних духовок. Продукти, які пронизані хвилями високочастотного діапазону, нагріваються по всьому об'єму, а не тільки на поверхні, як при тепловій дії духової шафи. Саме тому процес розігріву чи розморожування займає так мало часу.

Як працює мікрохвильова піч

Для приготування різних продуктів передбачені різноманітні режими. У разі відсутності запрограмованих режимів, можна використовувати найбільш коректний. Не можна допускати перегріву продуктів, бо це загрожує займанням. Якщо це сталося, вимкніть прилад, не відкриваючи двері камери, і викличте майстра.

Намагайтеся розміщувати продукти рівномірно. Більш щільні частини повинні розташовуватися ближче до країв. Не використовуйте велику кількість масла чи жиру. Його температуру складно контролювати. Коли вони закиплять, то бризками можуть пошкодити посуд та стінки камери. Не варто забувати і про ймовірність їх займання. Також не рекомендується у пічці готувати перші страви. Так як і з маслом при кипінні, вони будуть розбризкувати.

Не варто поміщати до середини пічі яйця в шкаралупі. Вони вибухають і можуть пошкодити внутрішні стінки. Це стосується і герметично закритих ємностей. Рекомендується проколювати товсту шкіру овочів і фруктів, перед тим як помістити у піч.

Для заощадження Вашого здоров'я не рекомендуємо готувати їжу, загорнуту в поліетилен. При нагріванні небезпечні хімічні речовини можуть проникнути в середину їжі. 

При використанні режиму «гриль», рекомендуємо внизу поставити тарілку, в яку буде збиратися розтоплений жир. При розморожуванні, а також при приготуванні великих порцій, слід перевернути продукт по закінченню половини встановленого часу. Ця маніпуляція дозволить йому рівномірно прогрітися. Перед подачею на стіл страви, приготованої у печі, зачекайте кілька хвилин, щоб температура вирівнялась всередині і на поверхні.

Як працює мікрохвильова піч

Нагрівання їжі відбувається завдяки протіканню фізичного явища - електромагнітні СВЧ – поля в процесі роботи техніки перетворюються в тепло. У мікрохвильовці гріється виключно сам продукт, при цьому не витрачається енергія на нагрів самої камери. Таким чином суттєво економиться енергія. Дія мікрохвиль здатна за декілька хвилин підняти температуру об'єкта до величини, яка необхідна користувачеві. Це особливо зручно при проведенні розморожування: великий шматок замороженого м'яса можна розігріти за декілька хвилини, при цьому не змінюючи його властивості.

Нагрівання їжі відбувається під дією високочастотних хвиль частотою до 2 450 МГц. Мікрохвилі, проходячи всередину об'єкта, ефективно поляризують молекули води. Під дією випромінювання молекули будуються вздовж силових ліній електромагнітного поля. Спрямоване переміщення молекул викликає підвищення температури продукту по всьому об'єму. Мікрохвилі, які проникають в глибину об'єкта на 2 - 3 см, розігрівають молекули води. Вже розігріті ділянки об'єкта передають тепло далі і таким шляхом прогрівається весь об’єм.

Принцип роботи мікрохвильовки

Мікрохвильова піч та її несправності

Поломка мікрохвильовій печі в процесі довгої експлуатації - часта проблема, з якою найкраще звертатися у сервісні центри. Перед початком ремонту розберемо найпоширеніші несправності, способи їх усунення:

  1. Мікрохвильовка не включається. У цьому випадку причин може бути кілька:
  • мережевий провід несправний, можливо, він перебитий або відійшли контакти від плати управління. Усунути таку несправність можна, спаявши контакти, а якщо причина в шнурі – треба замінити його;
  • перегорів високовольтний запобіжник, у цьому випадку потрібна його заміна;
  • зламаний перемикач блокування дверей, тут потрібна його заміна або відновлення контактів;
  • не працює термореле, потрібно встановити, або термореле перегоріло і потрібна його заміна, або виникли несправності в системі охолодження камери печі;
  • плата управління вийшла з ладу, причини таких несправностей полягають у скачках напруги, на платі може виходити з ладу понижуючий трансформатор, також деколи ламаються різні елементи ланцюга;
  1. Не крутиться тарілка. Вона погано обертається або не крутиться через несправність двигуна, який обертає піддон. Найчастіше двигун виходить з ладу через налипання на вал крапель води, часток жиру і їжі. Виникає утруднене обертання валу, зростання навантаження на катушку і її перегорання. Вал можна акуратно очистити від бруду, а при перегоранні катушки необхідно її замінити.
  2. Мікрохвильовка не гріє. У такому випадку перегорів запобіжник та потрібна його заміна. Також можливі поломки магнетрона. Серед причин: перепади в мережі напруги, короткі замикання, несправність конденсатора, а також зношування в процесі експлуатаціі інших деталей. 
  3. Іскріння, тріск в камері мікрохвильовки. Ці ознаки вказують на те, що перегоріла слюдяна пластина. Причиною цього є розігрівання продуктів у відкритому посуді, що призводить до випаровування рідини і жиру з поверхні страви і осідання їх на пластині. Також слюда може перегоріти, якщо в камері буде знаходитися металевий предмет.
  4. Робота мікрохвильової печі супроводжується гучними звуками. При тривалій роботі на максимальному режимі може вийти з ладу магнетрон. Також може виникнути замикання в одній з обмоток на високовольтному трансформаторі, що впливає на посилення звуків. Несправність вентилятора також може привести до посилення звуку і шуму.
  5. Не працюють кнопки сенсорної панелі. В процесі експлуатації контакти на кнопках можуть порушитись. Потрібне їх відновлення, повна заміна кнопки чи сенсорної панелі. Відсутність відповіді при натисканні кнопки також може свідчити про порушення роботи блоку управління.
  6. Не горить лампочка в камері печі. Лампочка камери включається при відкритті дверцят і в процесі роботи мікрохвильовки. Відсутність підсвічування свідчить про те, що лампочка виробила свій ресурс і перегоріла, тому потрібна її заміна.

Мікрохвильові печі та правила експлуатації

Використання мікрохвильових печей полегшує процес приготування їжі і приносить лише задоволення. Для уникнення непорозумінь слід уважно вивчити інструкцію по експлуатації. У ній наведено усі особливості та нюанси використання Вашої моделі мікрохвильовки. Основні правила для всіх СВЧ пічок однакові і їх дотримання допоможе суттєво продовжити термін служби мікрохвильової:

  1. Одне з основних правил - не використовуйте несправний прилад. Про це йдеться в кожній інструкції, тому дотримуйтесь цієї поради;
  2. Не можна допускати розгерметизації двері, вона повинна щільно притискатися;
  3. Пряме призначення печі – приготування чи підігрів їжі, тому не застосовуйте її для інших цілей;
  4. Не включайте пічку порожньою, мікрохвилі відбиваються та потрапляють до джерела назад, що може призвести до поломок магнетрона та інших компонентів; 
  5. Не використовуйте мікрохвильову, як ємність для зберігання чого – небудь;
  6. Не можна використовувати для гріття посуд з металу чи посуд з металевим малюнком (позолотою). Метал не пропускає мікрохвилі. Рекомендовано використовувати спеціальний посуд для мікрохвильової печі з відповідним маркуванням.

Коментарі ()

    Зміст: