Приготувати каву насправді не складно, але зробити це так, щоб напій мав справжній аромат та смак тієї кави, до якої ми всі звикли є найскладнішим завданням. Звичайно, якщо готувати каву без допоміжних засобів, то мало хто зможе впоратися з такою задачею, але на допомогу нам приходять побутові прилади для приготування кавових напоїв.
Найбажанішим таким приладом для кожного кавомана є автоматична кавомашина, яка проводить повний цикл приготування кавового напою, починаючи з помелу зерен, закінчуючи вже готовим напоєм. Але іноді в пригоді також стають й напівавтоматичні прилади. Іноді вони здаються дуже складними в роботі, особливо коли щось працює не так, як ми звикли. В такому випадку краще викликати майстра для ремонту кавомашини.
Як влаштована кавомашина
Коли ми прокидаємося з ранку, підходимо до кавомашини, натискаємо кнопку та очікуємо коли вона приготує для нас каву, ми можемо навіть не уявляти, як все складно влаштовано в ній. В середині корпусу такого приладу знаходиться дуже багато різноманітних вузлів, кожен з яких відповідає за свою надважливу роль.
Основні елементи кавомашини наступні:
- Роздавальна група – саме через цей вузол нагріта до високої температури вода дістається пресованого кавового брикету. Якщо мова йде про ріжкову кавоварку, то роздавальна група знаходиться безпосередньо перед ріжком.
- Крани кавомашини – зазвичай кран в побутовій кавомашині лише один. Він необхідний для того, щоб кавомашина могла приготувати молочні кавові напої, створюючи молочну піну для капучіно або латте. Також кран можна використовувати для того, щоб отримати гарячу воду, наприклад для чаю.
- Бойлер – в ньому вода нагрівається до надвисокої температури. Але робиться це не для того, щоб приготувати з неї каву, а для того, щоб з цієї води отримати пар або нагріти воду в теплообмінному стакані для приготування кавового напою. Бойлер виготовлений зі сталі або меді, в ньому створюється певний тиск.
- Теплообмінний стакан – це спеціальні трубки, які знаходяться в середині бойлера. Вони наповнюються водою, яка в них нагрівається та стає пригідною для приготування кави.
- Нагрівальний елемент – ТЕН знаходиться в бойлері, саме він нагріває в ньому воду до високої температури. При нагріві води, вона має властивість розширюватися, тому й виникає деякий тиск в середині бойлера.
- Заварювальний блок – цей вузол присутній в автоматичних кавомашинах, він спроможний самостійно сформувати брикет з меленої кави та заварити кавовий напій з пароводяної суміші.
- Помпа – це своєрідний насос в середині пристрою кавомашини. Завдяки помпі вода може потрапляти до бойлера, коли це стає необхідним, та циркулює в середині трубок теплообмінного стакану.
- Система датчиків кавомашини – пристрій сучасної кавомашини має багато різних датчиків, які передають важливу інформацію про роботу кавомашини на блок керування. В середині кавомашини є датчик рівня води в бойлері, який стежить за належною кількістю води, датчик, який регулює тиск в середині бойлера, датчик розходу води, який дозує необхідну кількість води для приготування різних кавових напоїв.
- Вибуховий клапан – якщо тиск в середині бойлера стає великим (як правило більше 2-2,5 атмосфер), такий клапан спроможний зменшити тиск та вберегти корпус кавомашини від розриву.
- Панель керування – вона розташована зовні та складається з кнопок, сенсорів, дисплею, чи механічних ручок, в залежності від моделі та пристрою кавомашини. Завдяки такій панелі ми маємо можливість встановити необхідні параметри приготування кави та обрати необхідний напій.
- Кавомолка – цей вузол є в автоматичних кавомашинах, куди засипаються кавові зерна. В кавомолці можна встановити бажаний рівень помелу. Вона може мати металеві жорна або з кераміки.
- Бункер для меленої кави – але якщо ми маємо вже мелену каву, то для неї передбачається окремий бункер, куди вже й засипається кава.
- Підігрів чашок – іноді присутня металева пластина зверху на корпусі кавомашини. Вона нагрівається та передає своє тепло на чашки, які можна не неї встановити.
Принцип роботи автоматичної кавомашини
Принцип роботи різних кавоварок та кавомашин відрізняється один від одного, тому буде дуже цікаво, як саме працюють ці прилади. Але окрім цікавості є й практичний інтерес, адже якщо ми розуміємо як працює кавомашина, шансів зламати її через неправильне використання у нас залишається небагато.
Давайте розглянемо принцип роботи автоматичної кавоварки:
1. Якщо ми плануємо приготувати кавовий напій з зернової кави, їх необхідно засипати у відповідний бункер, з якого вони потраплятимуть до кавомолки на жорна. Як тільки ми висипали всі зерна, бункер краще закрити пластиковою кришкою, яка поставляється в комплекті. Якщо ми плануємо приготувати напій зі вже меленої кави, її засипаємо до іншого бункеру, якщо він передбачений конструкцією вашої моделі;
2. Не варто забувати перевірити рівень води в кавоварці, якщо її недостатньо, воду необхідно додати до відповідної відмітки;
3. Допоки ми засипали каву в бункер та наливали воду, кавомашина була не вимкнена, тому саме зараз настав час увімкнути кавомашину;
4. Коли ми плануємо готувати каву з зерен, треба пам’ятати, що вони мають пройти помел та перетворитися на мелену каву, перед цією процедурою ми маємо обрати ступінь помелу, він може бути мілким або крупним, як правило, кавомашина має від 5 до 13 ступінів помелу від яких буде залежати смак напою та, інколи, його міцність;
5. На панелі керування кавомашиною необхідно обрати напій, який необхідно приготувати. Якщо це кавовий напій без молока, то просто обираємо програму та чекаємо, якщо ж ми плануємо приготувати молочний кавовий напій, необхідно додати молоко до капучинатора. Також на панелі керування можна обрати порцію напою, його міцність.
Як тільки ми пройшли всі кроки, які описані вище, залишається лише очікувати, коли в чашці з’явиться необхідна кількість напою. Кавомашина почне молоти зерна, та подає їх до заварювального блоку, де каву буде спресовано в брикет. Вода потрапить до бойлера, який може бути накопичувальним або проточним, від чого залежить час нагріву. Пароводяна суміш з бойлеру проходить через кавовий брикет, та заварює каву необхідної міцності. Готова кава наливається в чашку.
Принцип роботи кавомашини еспрессо
Кавоварку для приготування напою еспрессо дуже часто називають ріжковою кавоваркою, через те, що в її конструкції передбачений своєрідний ріжок. Варто одразу зазначити, що кавомашина такої конструкції не може називатися цілком автоматичною через те, що в її конструкції не передбачено якнайменш можливості помелу зерен. Асортимент можливих кавових напоїв, що можна приготувати в ній також менший.
Як же працює ріжкова кавоварка для приготування еспрессо?
1. По-перше, необхідно зняти її ріжок, та засипати мелену каву в нього. При цьому робиться це не хаотично чи просто як вийде, порція кави має співпадати з рекомендаціями виробника, після чого засипана кава ретельно трамбується власноруч у брикет. Кавовий брикет має бути щільним та рівним. Після цієї процедури ріжок встановлюємо на місце;
2. Також не забуваємо перевірити рівень води в кавоварці, якщо її недостатньо – додаємо;
3. Після того, як всі інгредієнти було додано, необхідно увімкнути кавоварку, якщо вона досі була вимкнена. На відміну від автоматичної кавомашини, на цьому кроці нам не потрібно встановлювати ступінь помелу та очікувати, коли зерна перетворяться на мелену каву;
4. Після того, як ми увімкнули кавоварку, необхідно обрати порцію, яку потрібно приготувати, та натиснути відповідну кнопку на панелі керування;
5. Якщо ми плануємо приготувати кавовий напій з молоком, чашку з ним необхідно підставити під капучінатор та спінити молоко, а вже потім встановити чашку під сопла кавоварки.
Як тільки ми зробили все необхідне, кавоварка починає готувати каву для нас. Вода в бойлері нагрівається, парова суміш проходить через кавовий брикет, та перетворюється на міцний еспрессо. Напій подається в сопла кавоварки, через які й наливається в чашку.
Підсумок
Розуміння пристрою та принципів роботи будь-якого прибору допомагає користуватися ним правильно та не завдавати шкоди під час експлуатації. Особливо актуально це стосується таких складних пристроїв як кавоварка, тим більше автоматична кавомашина. Найбільш важливо розуміти саме принцип роботи кавомашини, який може відрізнятися в залежності від категорії та типу кавомашини – чи це автоматична кавомашина, або еспрессо, чи щось ще.
Що ж стосується важливості розуміння пристрою кавомашини, це більш корисно у випадку необхідності проведення ремонту приладу. Але не варто забувати про те, що окрім теоретичного підґрунтування, вкрай важливий й практичний досвід. Отже, якщо настала необхідність провести ремонт кавомашини, не варто робити його самостійно лише тому, що ви вивчили її побудову, краще довірити таку складну роботу професіоналу.