На пральній машині блимають всі індикатори, і машинка не працює

- 08 травня, 2021

Наша побутова техніка подекуди виявляється розумнішою ніж ми очікуємо. Це витікає не з можливостей синхронізації зі смартфоном або під’єднанні до мережі Wi-Fi, інколи нас можуть здивувати навіть ті пристрої, які не мають технічної можливості до такого та смарт-функцій. Найчастіше це відбувається під час поломок, з якими стикався, мабуть кожен з нас.

Будь-яка поломка проявляє себе різним шляхом, що буде помітно під час неправильної роботи пристрою. Але деяка техніка має системи датчиків, індикаторів та дисплеїв, які можуть вчасно проінформувати власника пристрою про виникнення несправності, та про час проведення ремонта пральної машини. Особливо вірне таке твердження про пральні машини, які мають цілу систему повідомлень про пошкодження різноманітних вузлів або їхню неправильну роботу. 

Як пральна машина повідомляє нам про поломки? 

Під час роботи пральної машини можуть виникати деякі складнощі, які провокують поломки окремих її вузлів або неправильні дії користувача. Пральна машина завдяки своїй конструкції може повідомляти нас про це. Найлегше розібратися з такими повідомленнями, коли пральна машина має дисплей. На ньому висвітлюється код помилки, який ми легко розшифруємо за допомоги інструкції або знайшовши інформацію в мережі Інтернет.

Але якщо дисплею на панелі керування немає, це зовсім не означає, що пральна машина не повідомить нас про помилку, адже на ній є ціла купа індикаторів, які можуть загорітися або блимати у певній черзі та комбінації. Саме ці комбінації повідомляють нам про певні негаразди.

Але що, якщо горять всі індикатори або одночасно блимають? Чи є це надкритичною поломкою?

Що робити, якщо машинка не працює та горять всі індикатори? 

блимають індикатори на пральній машині

Якщо у вашому побуті виникла ситуація, коли пральна машина перестає працювати правильно або зовсім не працює, що супроводжується блиманням індикаторів на її панелі керування, насамперед необхідно ознайомитися з інструкцією до машинки. Там неодмінно є інформація про усунення поломок.

Індикатори можуть горіти або блимати одночасно за багатьох причин і кожну з них необхідно перевірити. Подекуди вдається виключити деякі з варіантів поломок, виходячи з проявів при увімкнені пральної машини.

Пошкодження кабелю живлення

Під час роботи пральної машини, вона може пересуватися через виникнення вібрації корпусу, коли відбувається віджим. Таким чином, кабель живлення може бути передавлений важким корпусам машинки. Таке пошкодження не сприяє правильній роботі пристрою, на панелі керування неодмінно почнуть блимати індикатори.

Додаткову небезпеку для кабелю живлення несуть несправні розетки, через що може пошкодитися вилка, або перегоріти кабель. В такому стані використовувати пральну машину неможна, це небезпечно. При виникненні таких ситуацій, необхідно замінити кабель на новий.

Активований режим захисту від дітей

Дітям дуже подобається бавитися із різноманітними іграшками. Пральна машина з її кнопками та індикаторами може здатися їм дуже цікавою іграшкою й вони нерідко починають натискати хаотично кнопки. Саме тому в кожній моделі пральної машини передбачена функція захисту від дітей. Активувавши її кнопки та сенсори пральної машини блокуються, а на спроби увімкнути пральну машину під час такого блокування, починають блимати індикатори.

Цілком вірогідно, що ви могли активувати захист від дітей та забули про це. Як правило, щоб зняти блокування, необхідно затиснути дві кнопки, які позначені на панелі керування у вигляді замка.

Пральна машина не віджимає

пральна машина не віджимає

Індикатори пральної машини починають блимати як тільки керуюча плата «зрозуміє», що виникла поломка. Тому блимання індикаторів може відбутися на різних етапах прання. Так, якщо пральна машина не може розпочати віджим, або барабан не може вийти на необхідну швидкість обертів, то індикатори загоряться безпосередньо перед початком віджиму.

Основними причинами неможливості проведення якісного віджиму є:

·       Несправний насос, через що вода не зливається, віджим не може початися, насос необхідно замінити;

·       Не працює пресостат, плата керування не отримує данні про рівень води в баку, та не дає команду про початок віджиму, пресостат необхідно замінити;

·       Зношення або обрив приводного ременю, його необхідно замінити на новий;

Пральна машина не може нагріти воду

Якщо пральна машина не гріє воду, індикатори на панелі керування починають блимати ще на початкових етапах прання. При встановленні певних параметрів температури нагріву води, вона не нагрівається, керуюча плата повідомляє про помилку в роботі блиманням індикаторів.

Перевірити нагрів досить просто, необхідно просто обережно торкнутися скла дверцят пральної машини. Якщо воно цілковито холодне, це свідчить про те, що нагрів води не проходить. Вода може не грітися через несправність ТЕНу, який може згоріти або зноситися природнім шляхом. В такому випадку ТЕН необхідно замінити на новий.

Неправильне завантаження пральної машини

Сучасні моделі пральних машин оснащені виробниками системою усунення дисбалансу. Це означає, якщо ви нерівномірно заклали білизну в барабан, пральна машина реверсивними рухами вирівняє завантаження та розподілить білизну по барабану так, як це необхідно. Але такою системою можуть бути не оснащені пральні машини, які використовуються в домашньому господарстві давно.

Якщо після завантаження барабану індикатори на панелі починають блимати, спробуйте більш рівномірно розподілити білизну по барабану. Якщо це не допомагає, перевірте завантаження барабану, ви могли перезавантажити його, дістаньте зайве, або навпаки, недовантажити.

Барабан пральної машини не крутиться

Під час роботи пральної машини, її барабан має вільно крутитися. В залежності від програми та етапу прання, швидкість обертів може бути різною. Але інколи виникають ситуації, коли барабан не може крутитися, через що стає неможливою повноцінна робота пристрою в цілому.

Щоб перевірити таку вірогідність причини блимання індикаторів, необхідно рукою прокрутити барабан. Якщо чутні сторонні шуми під час обертання, це говорить про те, що вільному обертанню може заважати сторонній предмет, який потрапив в бак, та блокує оберти барабану. Також причиною відсутності обертання барабану може бути зношення підшипників. В першому випадку необхідно дістатися стороннього предмету, та видалити його. В другому – підшипники необхідно замінити на нові.

Пральна машина не зливає воду

пральна машина не зливає воду

Як тільки ми бачимо, що на панелі керування починають блимати індикатори, а пральна машина перестає працювати, необхідно одразу перевірити, що коїться в барабані. Якщо відпрацьована вода залишається в баку й не зливається, то блимання індикаторів на панелі пов’язане безпосередньо з цим, залишається дізнатися причину відсутності зливу.

Основні причини, чому пральна машина не зливає воду:

·       Забруднення зливного фільтру – його необхідно прочистити, видалити крупний бруд та промити під водою;

·       Згоріла зливна помпа – ремонт найчастіше недоцільний, помпу необхідно замінити;

·       Забруднення зливного шлангу – шланг необхідно прочистити;

·       Забруднення каналізації – труби вимагають чищення, необхідно пробити затор.

В бак не заливається вода

Вода є одним з найважливіших інгредієнтів для пральної машини. Без достатньої кількості води прання стає просто неможливим. Відповідно, якщо вода в бак не буде заливатися з будь-якої причини, цикл прання білизни розпочатися не зможе, на панелі керування почнуть блимати індикатори.

У випадку, коли ви помітили, що пральна машина повідомляє про помилку, а в бак не поступає вода, необхідно перевірити наливний шланг. Ві не має бути передавлений або перекручений. Вентиль на ньому має бути повністю відкритим. Також необхідно перевірити фільтр впускного клапану на забруднення, можливо в ньому виник затор і його необхідно прочистити.

Вода набирається в бак й одразу зливається

Якщо в бак вода не заливається, то все більш-менш зрозуміло. Але у випадку якщо все починається так як необхідно і вода починає наповнювати собою бак, а потім одразу пральна машина починає злив води, так і не почавши прання, таке може спантеличити. Одразу після зливу індикатори на панелі керування починають горіти або блимати.

Це є явним проявом неправильної роботи пресостату, який не може нормально наладити комунікацію з платою керування. Пресостат за своєю суттю є датчиком рівня води в баку. Якщо плата керування не отримує даних про рівень води, то це буде розцінюватися, як помилка роботи. Пресостат найчастіше ремонтувати недоцільно, значно легше його замінити на новий.

Під пральною машиною з’явилися калюжі

Якщо під час роботи пральної машини або після під корпусом або поруч з’являються калюжі, це прояв того, що в конструкції виникла протічка. Найбільш уразливими місцями, де найчастіше виникає протікання, є патрубки та манжета. Якщо калюжа з’являється спереду та ви бачите краплі на корпусі під дверцятами, необхідно перевірити манжету. Якщо вона зношена або пошкоджена, її можна заклеїти або замінити.

Якщо калюжа з’явилася під пральною машиною, необхідно перевірити патрубки на цілісність. Перевіряється три патрубки – який веде до кювети з порошком, від кювети до баку та зливний патрубок.

Індикатори блимають відразу після встановлення та підключення

У випадку якщо пральна машина починає повідомляти про виникнення помилки під час роботи одразу після її підключення та першого запуску, то найвірогідніше, що індикатори блимають через помилку під час монтажу пральної машини. Таки сценарій часто зустрічається, якщо ви вирішили самостійно встановити машинку.

Частіше за все після неправильної установки, машинка не може злити воду, або навпаки, набирає воду та одразу зливає її. Таким чином, слід перевірити зливний шланг, скоріш за все він розташований нижче рівня баку, що не допускається при встановленні пральних машин.

Неполадка плати керування

несправний модуль управління пральної машини

Найбільш неприємною може виявитися поломка плати керування. Без досвідченого майстра, в такому випадку, обійтися не вдасться. Присутня вірогідність, що електроніка просто дала збій. Вимкніть пральну машину та витягніть кабель живлення з розетки, почекайте 5-10 хвилин й знову вмикайте пральну машину. Якщо такі дії не привели до успіху, пральну машину необхідно розібрати, щоб добратися до плати керування.

Плата може виходити з ладу через потрапляння на неї вологи, через перепади напруги в електромережі. Якщо згоріли окремі елементи на платі, їх можна перепаяти, а окислення можна зачистити. Але в деяких випадках може знадобитися перепрошивання плати або її цілковита заміна.


Коментарі ()

    Зміст: