Чи можна ставити пральну машину поруч з плитою

- 25 жовтня, 2021

Сучасна людина звикла до проживання у комфортних умовах, що їй здатні забезпечити різноманітні побутові прилади, як то холодильних, плита, порохотяг чи пральна машина. Кожен з цих пристроїв полегшує життя, але для того аби вони якомога довше виконували свої корисні функції, потрібно не тільки виконувати усі рекомендації виробника відносно їх експлуатації, а ще й встановлювати їх у призначених для цього місцях. Проблем з розв’язанням цього питання не виникає, якщо квартира має достатню площу, але коли простір обмежений, може виникнути необхідність розташувати техніку не там, де це заплановано виробником.

У власників малогабаритних квартир часто виникає питання, чи може стояти пральна машина на кухні біля плити, чи таке сусідство може бути шкідливим для побутової техніки. На це питання ми й надамо відповідь у цій статті, а також приведемо поради майстрів відносно безпечного розташування приладів. Скориставшись цими порадами, ви зможете гармонійно організувати кухонний простір та не допустити того, аби вам знадобився терміновий ремонт пральної машини.

Установка впритул

 Установка впрітул

Пральна машина на кухнівстановлюється частіше за все не через забаганку господарів квартири, а через брак вільного простору у ванній кімнаті. Розміщення побутової техніки для прання в ванній є більш поширеною практикою, але далеко не у кожній квартирі, особливо зі старим планування, передбачено достатньо місця для подібних пристроїв.

Встановлення пралки на кухні теж не є проблемою, якщо вона розташована на достатній віддалі від приладів, що випромінюють тепло – радіаторів, обігрівачів, духових шаф та плит. Але частіше за все в малогабаритних квартирах і кухні невеликого розміру, тому доводиться ставити пральну машину впритул до газової плити. Зрозуміло, що це вимушений захід, але з часом щільне встановлення приладів без будь-якої відстані між ними може стати причиною наступних проблем:

  1. Вібраційне навантаження. В процесі роботи, особливо під час віджимання пральна машина дуже сильно вібрує. Якщо ж вона стоїть впритул до плити, то своєю вібрацією може негативно вплинути на газовий пристрій. Річ в тому, що у пральній техніці ще на етапі проектування враховувалися тонкощі впливу та боротьби з центробіжною силою в той час, як кухонна плита не пристосована до подібних видів навантажень. Подібне тісне сусідство може призвести до мілких несправностей у газовій плиті, а у гіршому випадку повністю виведе її з ладу.
  2. Постійне забруднення. Через тісне сусідство плити та пральної машини регулярно будуть забруднюватися обидва прилади. Відбуватиметься це так: на плиті вариться суп чи каша, у цей час пральна машинка запускає режим віджимання. Гарантовано через вібрацію частина вмісту каструлі одразу опиниться чи на поверхні плитки, чи на пралці, а може навіть замастити панель керування. В результаті господиня втратить частину страви та ще й буде змушена відчищати від бруду кухонну техніку.
  3. Недостатня вентиляція. У сучасних духовках передбачена особлива система вентиляції та електронне керування. Встановлена впритул пральна техніка здатна перекрити вхід та вихід свіжому повітрю, порушивши тим самим вентиляцію у духовці. Це призведе до того, що духова шафа дуже швидко вийде з ладу.

Аби уникнути подібних проблем, на кухне стиральная машина встановлюється біля плити на відстані хоча б декільком сантиметрів. Якщо виконати цю вимогу, сусідство кухонної та пральної техніки не викличе у власника квартири ніяких незручностей.

Який повинен бути зазор

Зазор між плітою та пральною машиной

При встановленні пральних машин впритул до плити не тільки пралки можуть негативно вплинути на кухонний пристрій, а й навпаки. Річ у тому, що в більшості квартир наразі встановлені газові та електричні плити старого ще радянського зразка. Така техніка досить далека від ідеалу та абсолютно не пристосована до роботи поруч з новітніми пристроями.

Старі моделі кухонних плит під час приготування їжі досить сильно нагріваються. Якщо вони стоять впритул до пластикових поверхонь, то можуть дуже швидко їх пошкодити. Старі плити здатні нагріватися до 90-95°С, що є неприпустимою температурою для пластика. Поруч з такою плиткою пральна машина дуже швидко вийде з ладу. Аби зменшити вплив високої температури, встановлювати пралку потрібно на відстані не менш як 2-5 см від плити. Цього достатньо аби пластик не нагрівався, а робота машинки не впливала на кухонну техніку.

Як уникнути проблем

Як уникнути проблем

Як ми вже зазначали у попередньому розділі, для нормальної роботи побутової техніки достатньо встановити її на відстані 2-5 см одне від одного. Проте в малогабаритних квартирах кожен сантиметр на вагу золота і бувають випадки, коли й цей проміжок потрібно скоротити. В такому випадку на допомогу приходять сучасні матеріали. Так якщо між побутовими пристроями помістити тонкий шар термоізоляції типу мінвати чи фольгоізолу, то проміжок між технікою може складати не більше 0,5 см. Деякі фахівці радять використовувати для цього азбестовий лист. Є ще декілька порад від майстрів, що допоможуть уникнути проблем при встановленні пральної машини поруч із кухонною плитою:

  • Якщо вже так сталося, що іншого виходу ніж як розмістити пральний та кухонний пристрій поруч, не знайшлося, не залишайте надовго увімкненими конфорки заради підігріву приміщення. Довготривала робота плити без встановленого на плиту кухонного приладдя призведе до швидкого нагріву розташованих поруч поверхонь;
  • Уникайте дуже тісного сусідства пралки та плити, оскільки сильна вібрація під час віджимання може вивести з ладу обидва пристрої;
  • Якщо не вдається розташувати пристрої окремо чи на достатній відстані, намагайтеся не використовувати їх одночасно. Не вмикайте прання, коли готуєте їжу, і навпаки не запалюйте конфорки, коли працює пральна машина;
  • Перед встановленням побутових приладів на кухні потрібно перевірити, аби розетки, що в них буде вмикатися техніка, мали заземлення. Це стосується як розеток для розпалювання плити, так і для пральної машини;
  • Аби зменшити вплив вібрації на газову плиту, фахівці радять встановити між нею та пральною машиною фольгований пінополістирол, фольгованою стороною до кухонного приладу. Цей же прийом використовується при розміщенні плити впритул до холодильника.

Фахівці вважають, що більш безпечним варіантом для кухні є пральна машина вбудована. Але якщо фінанси не дозволяють придати саме таку техніку, ви можете придбати декілька меблевих щитів та самостійно змайструвати шафу для прального пристрою. Дверці в такому випадку не є обов’язковим елементом, але їх можна зробити, якщо потрібно для стилістичного оформлення кухонного інтер’єру. Конструкція саморобної шафи може складатися з 2 бокових щитів, меблевих кутків та фанерної задньої стінки, що буде відповідати за міцність всього виробу. Також пральну машину для безпеки можна помістити у вже існуючу шафу.

Пральна машина та пліта разом

Робимо висновок, що у разі крайньої потреби ставити пральну машину поруч з плитою можливо, але задля того аби обидва пристрої відслужили повний термін експлуатації без суттєвих несправностей, потрібно аби між ними зберігався хоча б невеликий проміжок. До того ж господарям техніки потрібно забезпечити захист пральної плити від бруду та жиру, а газової плити – від вібрації, що створюється в режимі віджимання. 


Коментарі ()

    Зміст: